Jouw foodplan
  • Home
  • Voedingsconsult
  • Voedingsschema
  • Shop
  • Contact
    • Over mij
  • Blog
  • Bereken zelf
    • Bereken calorieverbranding sport
    • Bereken je ideale gewicht
  • Samenwerken

Blog 

Nieuwe vegaburger uit VS nu in Nederland: hoe smaakt hij?

29/6/2019

0 Comments

 
Foto
 Een nieuwe vegaburger uit Amerika is nu naar Nederland gekomen:  The beyond Burger.  Op internet wordt er gezegd dat de burger exact smaakt naar een echte hamburger. 
Mijn vader had het in mijn tienerjaren niet zo op vegetarische vleesvervangers. 'Zelfs de kat moet het niet' grapte hij.  Vleesvervangers zijn sindsdien veel verbeterd. Vleeseters zijn moeilijker over te halen om de burger te proberen. Ik testte het uit op mijn Griekse vriend - waar hij vandaan komt zijn vegetariërs maar vreemde wezens- en we proefden beide The Beyond Burger. 

Als er gekeken wordt naar de voedingswaarden bevat elke burger van 113 gram heeft 302 kilocalorieën, 20 gram eiwit en 22 gram vet, waarvan 5 gram verzadigd vet.  Hoewel de burger genoeg eiwitten bevat, is het erg hoog in calorieën. Ter vergelijking: een normale hamburger heeft circa 240 kilocalorieën, afhankelijk van welk merk je hebt.

Op de achterkant van de verpakking staan de ingrediënten van The Beyond Burger. En dat zijn er nog al wat.
Ingrediënten: erwteneiwitisolaat (18%), water, koolzaadolie, geraffineerde kokosolie, aroma, rookaroma, stabilisatoren: cellulose, methylcellulose, arabische gom; aardappelzetmeel, maltodextrine, gistextract, zout, zonnebloemolie, gedroogde gist, antioxidanten: ascorbinezuur, azijnzuur; kleurstof: bietenrood; gemodificeerd zetmeel, appelextract, citroensapconcentraat

Ik zal per ingrediënt uitleggen wat het precies is. Want ingrediënten zoals methylcellulose of erwteneiwiteiwitisolaat zijn nu niet bepaald makkelijk te begrijpen zonder een voedingsachtergrond.

erwteneiwitisolaat: Net zoals je wei-eiwit in melk kunt concentreren of isoleren, is dit ook mogelijk met de eiwitten in erwten. Erwten en andere peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten. Vandaar dat deze vaak gebruikt worden in vleesvervangers voor een grotere hoeveelheid eiwitten.

Koolzaadolie: Plantaardige olie die verkregen wordt uit de zaden van koolzaad.  Hoewel normale koolzaadolie niet geschikt is voor menselijke consumptie (het bevat erucazuur, een vet die mogelijk zou leiden tot hartvervetting), zijn er koolzaadrassen ontwikkeld met een laag gehalte aan erucazuur. 

Geraffineerde kokosolie:  Hoewel de meeste plantaardige oliën goed zijn voor de gezondheid is kokosolie dat niet. Het bevat veel verzadigde vetten wat het slechte cholesterol doet stijgen. In recente onderzoeken wordt het gezondheidsrisico van verzadigde vetten betwist, maar totdat dit is vastgesteld kan je dit beter vermijden. Geraffineerde olie wordt gebleekt en geurloos gemaakt. Bij ongeraffineerde oliën wordt tijdens de persing minimale warmte gebruikt en de olie wordt niet geurloos gemaakt of gebleekt. 

Maltodextrine: Een koolhydraat dat afkomstig is van zetmeel. Meestal wordt hier mais of tarwe voor gebruikt. Het
bestaat uit meerdere glucosemoleculen (suiker) en geeft een zoete smaak. Het wordt geproduceerd uit zetmeel door gedeeltelijke hydrolyse (splitsing van een chemische verbinding onder de opname van water). Maltodextrine wordt snel door het lichaam opgenomen en zorgt dus voor een snelle piek in de bloedsuiker.

Cellulose: Cellulose is een stof die de meeste celwanden van een plant vormt. Omdat het door alle planten wordt gemaakt, is het waarschijnlijk de meest voorkomende organische stof op aarde. Naast het primaire bouwmateriaal voor planten, heeft cellulose vele andere toepassingen. Afhankelijk van hoe het wordt behandeld, kan cellulose worden gebruikt voor het maken van papier, film, explosieven en kunststoffen, naast het feit dat het veel andere industriële toepassingen heeft. Voor mensen is cellulose ook een belangrijke bron van benodigde vezels in onze voeding.
​
Methylcellulose: Methylcellulose is een chemische verbinding afgeleid van cellulose. Het wordt verkocht onder verschillende handelsnamen en wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en emulgator in verschillende voedings- en cosmetische producten.

Arabische gom: Een product dat vrijkomt als de schors van de boom is beschadigd.  Het zijn bomen van het geslacht Acacia zoals Acacia senegal. In voedingsmiddelen wordt Arabische gom gebruikt als additief, namelijk als emulgator, verdikkingsmiddel en stabilisator. Het kan worden gebruikt voor marshmallows, drop, bepaalde dranken en nagerechten.

Ascorbinezuur: Een ander woord voor vitamine C. Dit wordt vaak aan voedingsmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.

Bietenrood: In sommige vegaburgers wordt bietenrood toegevoegd om het bloederig effect te creëren wat we normaal gesproken bij vlees zien.
 
Gemodificeerd zetmeel: Zetmeel dat is bewerkt zodat het de juiste eigenschappen bevat, bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel. Niet te verwarren met genetisch gemodificeerd.


Nu kan je denken: dat is allemaal leuk en aardig die gezondheid weetjes, maar hoe is de smaak?  Nou, die was niet te onderscheiden van een echte hamburger. Zelfs de binnenkant van de burger had een vleesachtige structuur, draderig en lijkt bloederig (door de bietensap). Het werd zelfs goedgekeurd door de meatloving Griek.

De prijs van de burger is 5,99 euro voor 2 burgers. Het is momenteel verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Mijn eindoordeel is dat de burger heerlijk smaakt en ook de structuur heeft van vlees. Voor je gezondheid hoef je het niet te doen, er zijn gezondere burgers op de markt met minder calorieën en vet.  Ook bevatten de burgers geen toegevoegd ijzer of vitamine B12, wat Nederlandse vleesvervangers wel vaak hebben. 

Heb jij The Beyond Burger al geprobeerd?
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Blog van een diëtist

    Hi! Ik ben Desiré van der Kruk, online diëtist van Jouw foodplan. In de wondere wereld van voeding schrijf ik over wat mij opvalt, handige voedingstips en gezonde recepten. 

    Foto
Privacy Policy     Cookie Policy    Contact 
​Algemene Voorwaarden     FAQ
Foto
©2019-2023 Jouwfoodplan.nl. All rights reserved
  • Home
  • Voedingsconsult
  • Voedingsschema
  • Shop
  • Contact
    • Over mij
  • Blog
  • Bereken zelf
    • Bereken calorieverbranding sport
    • Bereken je ideale gewicht
  • Samenwerken