Ik vind het altijd leuk om nieuwe producten uit te proberen. Met name producten die geschikt zijn voor een bepaald dieet, allergie of intolerantie. Zo weet ik welke voedingsmiddelen ik mijn klanten kan aanraden. Onlangs mocht ik het glutenvrije brood en lekkernijen van Bakker Leo proberen. Benieuwd naar mijn ervaring en hoe gezond de producten zijn? Lees dan gauw verder! Coeliakie en prikkelbare darm Glutenvrij brood is bedoeld voor mensen die geen gluten kunnen eten. Wanneer je coeliakie hebt, ofwel een glutenintolerantie, mag je geen gluten eten. Het is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingsreacties ontstaan in het darmslijmvlies van de dunne darm. Hierdoor gaan darmvlokken kapot. Darmvlokken zijn uitstulpingen op de darmplooien die betrokken zijn bij de opname van voedingsstoffen. Eet iemand met coeliakie gluten, dan kunnen er (naast klachten zoals krampen, overgeven en diarree) ook voedseltekorten ontstaan. Gluten zijn eiwitten in bepaalde granen zoals tarwe. Een andere aandoening waarbij je (mogelijk) gluten moet mijden is het prikkelbare darmsyndroom. Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een chronische darmaandoening, waarbij de darm te veel of te weinig bewegingen maakt. Bij veel mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand overgevoelig. Veelvoorkomende symptomen zijn maagdarmklachten, zoals buikpijn, krampen, obstipatie en diarree. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren, waaronder glutenbevattende granen, knoflook, ui, lactose (melksuiker), fructose (fruitsuiker), peulvruchten en koolsoorten. De Australische Monash University heeft een dieet bedacht voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Veel mensen met deze aandoening hebben hier baat bij. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. Wanneer je dit dieet volgt dien je ook glutenvrij te eten. In tegenstelling tot coeliakiepatiënten kunnen mensen met PDS wel een kleine hoeveelheid gluten verdragen. Jammer genoeg zorgen gluten er ook voor dat brood rijst en luchtig wordt. Het maken van lekker glutenvrij brood en andere baksels is daarom moeilijk. Voor veel mensen met een intolerantie voor gluten is de zoektocht naar een smakelijk glutenvrij brood een ware zoektocht. In de supermarkt kun je glutenvrije producten vinden van onder andere SCHÄR, maar vers van de bakker is toch het lekkerst. Ik mocht het glutenvrije assortiment van Bakker Leo testen en deel graag mijn ervaring. Bakker LeoBakker Leo heeft naast een traditionele bakkerij in Almelo, ook een volledig glutenvrije bakkerij. Ook handig: je kunt online bij ze bestellen. Bakker Leo verkoopt diverse glutenvrije en FODMAP-arme producten waaronder:
SmaakSmaak is heel persoonlijk. Wat de een lekker vindt, vindt de ander maar niets. Toch was ik erg verrast door de producten van Bakker Leo. Meestal is glutenvrij brood erg droog en heeft het een aparte smaak. Dat heb ik absoluut niet bij de broden van Bakker Leo. Vooral het meerzadenbrood vind ik erg lekker. Dit geldt ook voor de eierkoeken, muffins, cranberry-pompoenpit koeken, eierkoeken en krentenbollen. Wel zijn de producten naar mijn idee iets minder luchtig dan de gewone variant mét gluten. Al komt het wel aardig in de buurt. Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar. Score: ★★★★★ IngrediëntenHoe gezond zijn de producten van Bakker Leo? Om dat te onderzoeken leg ik de ingrediënten van het glutenvrije bruinbrood onder de loep. Lekkernijen zoals vruchtenbrood, suikerbrood, krentenbollen, witbrood, cake, eierkoeken en koeken neem ik niet mee in mijn analyse, omdat ze voornamelijk voor het ‘lekkere’ zijn en deze bij de meeste bakkers en supermarkten minder gezond zijn. De ingrediënten van het glutenvrije bruinbrood zijn als volgt: Water, rijstebloem, tapiocazetmeel, aardappelzetmeel, raapzaadolie, maïszetmeel, sojazemelen, psylliumvezel, dextrose, kippen-eiwit (gemaakt van scharreleieren), glycerol, stabilisator: hydroxypropylmethylcellulose; bakkerszout, gedroogd gist, gekarameliseerde suiker, zuurteregelaar: natriumacetaten; aroma(boter), verdikkingsmiddel: xanthaangom. De belangrijkste ingrediënten in het brood zijn rijstebloem en zetmeel (een koolhydraat) uit aardappelen, maïs en tapioca. Dit zijn allemaal glutenvrije granen en knollen. Bloem en zetmeel zijn echter niet volkoren. De meeste glutenvrije broden bevatten alleen bloem en zetmeel, waarschijnlijk is dit een afweging die fabrikanten maken voor een betere structuur. Hierdoor bevatten glutenvrije broden wel minder vitamines en mineralen. Al kun je op internet wel volkoren glutenvrije broden vinden, als je goed zoekt. Een voorbeeld is brood van Zealia. Bakker Leo voegt daarnaast extra vezels toe, waaronder sojazemelen en psylliumvezels. Dit zie je terug in het hoge vezelgehalte. Dextrose (een ander woord voor suiker) en gekarameliseerde suiker zou je als minder gezond kunnen zien. Maar de hoeveelheden zijn zeer beperkt (maar 1,1 gram suiker per 100 gram brood) en ze geven het glutenvrij brood een betere structuur en smaak. De meeste glutenvrije broden die op de markt zijn, bevatten daarom een kleine hoeveelheid suiker. Waarschijnlijk klinken natriumacetaat, glycerol en hydroxypropylmethylcellulose je vreemd in de oren. Deze ingrediënten klinken spannender dan dat ze in werkelijkheid zijn. Natriumacetaat is het natriumzout van azijnzuur. Azijnzuur komt voor in allerlei vruchten en in alle gefermenteerde producten. Natriumacetaat werkt als conserveermiddel en een zuurteregelaar. Het wordt geproduceerd door bacteriële fermentatie van suiker, melasse of alcohol. Het staat ook bekend als E262, een E-nummer. E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde stoffen die mogen worden gebruikt om de eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. E-nummers kunnen natuurlijk zijn of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Glycerol wordt gebruikt als bevochtingsmiddel, zoetstof en oplosmiddel. Het is een natuurlijke suiker-alcohol, een bestanddeel van alle vetten. Glycerol wordt commercieel geproduceerd vanuit propeen (synthetisch) of door bacteriële fermentatie van suikers. Hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) is een synthetische verbinding afgeleid van cellulose, een bestanddeel van de celwanden van planten. Een belangrijke toepassing van HPMC is in bakkerijproducten, waar het wordt gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en de textuur te verbeteren. Je krijgt er zachter en vochtiger brood van. HPMC staat ook bekend als E464. Xanthaangom ontstaat door bacteriële fermentatie uit melasse en suiker. Het wordt gebruikt als vervanger van gluten. De gom geeft elasticiteit en viscositeit aan glutenvrij brood. De meeste bakkers maken gebruik van ingrediënten die het brood verbeteren en langer houdbaar houden. Deze ingrediënten zijn veilig om te consumeren en uitvoerig onderzocht. Het vermijden van deze producten is onnodig en bovendien alleen mogelijk als je je eigen brood bakt. VoedingswaardenDe gemiddelde voedingswaarden van het bruinbrood van Bakker Leo per 100 gram zijn:
Dit kun je vergelijken met de voedingswaarden van gewoon bruinbrood, bijvoorbeeld die van Albert Heijn:
Je ziet dan dat de hoeveelheid calorieën, suiker en zout redelijk overeenkomt. Het glutenvrije brood van Bakker Leo bevat meer (onverzadigd) vet. Waarschijnlijk komt dit door de raapzaadolie. Het glutenvrije brood bevat meer vezels dan het bruine brood van de AH. Aangezien veel glutenvrije broden in de supermarkt te weinig vezels bevatten, is het goed dat Bakker Leo hier wel op let. Het normale bruinbrood van de AH bevat wel meer eiwit. Dit komt omdat volkoren tarwemeel redelijk eiwitrijk is. Bakker Leo gebruikt (glutenvrije) bloem en zetmeel in het brood. Hierdoor krijg je minder vitamines binnen dan wanneer je volkorenmeel zou gebruiken. De meeste voedzame voedingsstoffen zitten in de sojazemelen en psylliumvezels en halen het gezondheidsniveau van het brood omhoog. Glutenvrij brood met volkoren granen (én dat mensen lekker vinden), is niet makkelijk te vinden. Het brood van Bakker Leo vind ik daarom een goede middenweg. Je zou het kunnen vergelijken met vezelrijk wit- of meergranenbrood. Voor een gezond en gebalanceerd glutenvrij en/of FODMAP-arm eetpatroon, wissel je het brood daarom af met volkoren granen zoals glutenvrije havermout en zilvervliesrijst. Het brood van Bakker Leo is een vezelrijke optie voor mensen die geen gluten of FODMAPs mogen eten. Naast het bruinbrood bevatten het zonnebloempittenbrood, meergranenbrood en meerzadenbrood ook veel vezels. Producten zoals de glutenvrije cake, koeken en muffins zijn prima met mate. Net als andere lekkernijen kun je deze beter niet elke dag eten. Voor veel mensen die glutenvrij of FODMAP-arm moeten eten is het in ieder geval fijn dat ze ook lekkere opties hebben. Score: ★★★☆☆ Heb jij wel eens glutenvrij brood op?
2 Comments
22/1/2024 12:23:03 am
Lekker en gezond glutenvrij brood vinden is lastig! En helaas valt het brood van bakker Leo niet onder de noemer 'gezond'. Check het e-book van de glutenvrije dietist Lisanne Bosch: https://voedingvoorjou.plugandpay.nl/checkout/checkout-glutenvrije-dietist-ebook-glutenvrije-boterhammen-ontrafeld-1672138328 (ze geeft ook een gratis webinar over gezond glutenvrij eten, een aanrader!) groetjes Tine Aarsen
Reply
Desiré vd Kruk, diëtist
22/1/2024 07:52:39 am
Hi Tine,
Reply
Leave a Reply. |
Blog van een diëtistHi! Ik ben Desiré van der Kruk, online diëtist van Jouw foodplan. In de wondere wereld van voeding schrijf ik over wat mij opvalt, handige voedingstips en gezonde recepten. Op zoek naar een bepaald onderwerp? Bekijk de blogcategorieën of gebruik de zoekfunctie.
Categorieën
All
|