Als je idee van gezond eten een paar decennia geleden is ontstaan, kan het moeilijk zijn om het idee van je af te schudden dat je noten, die veel calorieën en vet bevatten, moet vermijden. Zoals nu suiker de bron van het al het kwaad is, was dat in de jaren tachtig vet. En hoewel het klontje roomboter wat overal doorheen ging wel wat minder kon, werd vet soms onnodig vermeden. En daarmee ook gezonde vetten. Waar noten – in het geval van afvallen – een paar jaar geleden werden afgeraden door het Voedingscentrum, behoren ze nu standaard tot de Schijf van Vijf. Op de website staan noten zelfs prominent boven de zuivelproducten. Vanwaar die omschakeling?
1 Comment
Gezond eten is goed voor je, ongeacht wie je bent of wat je doelen zijn. Maar het kan lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. In plaats van het nieuwste dieet uit te proberen, breng kleine, gezonde veranderingen aan die gemakkelijk zijn door te voeren. Gezond eten betekent niet dat je alles wat je eet in één keer moet veranderen. Met deze kleine aanpassingen kom je al aardig in de buurt.
Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van zogenaamde superfoods. Dit zijn bepaalde soorten fruit, groenten, noten en zaden die worden aangeprezen dankzij hun superieure gezondheidsvoordelen. In vergelijking met andere voedingsmiddelen zouden ze grotere hoeveelheden van bepaalde vitamines en mineralen bevatten. Ze worden vaak geassocieerd met het bestrijden van hoge bloeddruk, diabetes, hartaandoeningen en zelfs kanker. Zijn superfoods daadwerkelijk super?
Voeding is – zoals altijd – hot and happening. Iedereen heeft er iets over te zeggen; wetenschappers, gezondheidsvoorlichters, influencers en zelfs de buurvrouw. Het is daarom niet zo vreemd dat er onwaarheden de ronde gaan over gezonde voeding. Er bestaan een heleboel voedingsmythes – sommige door pseudowetenschap, verkeerde interpretaties en sommige gewoon door onachtzaamheid als het op feiten aankomt. Maar het is tijd om er een paar recht te zetten. Hier volgen vier voedingsmythes die diëtisten en voedingskundigen willen dat je ze vergeet:
Eten en bewegen gaan hand in hand. Wanneer en wat je eet, kan belangrijk zijn voor de sportprestaties, herstel en spiergroei. Als het gaat om eten en bewegen, is iedereen anders. Je hebt bijvoorbeeld meer energie nodig voor een marathon dan een paar kilometer hardlopen.
|
Blog van een diëtistHi! Ik ben Desiré van der Kruk, online diëtist van Jouw foodplan. In de wondere wereld van voeding schrijf ik over wat mij opvalt, handige voedingstips en gezonde recepten. Op zoek naar een bepaald onderwerp? Bekijk de blogcategorieën of gebruik de zoekfunctie.
Categorieën
All
|