Supermarkten liggen vol met zogenaamde ‘gezonde’ snacks zoals fruit- en mueslirepen. Fabrikanten promoten hun producten met statements als ‘boordevol vezels’ en ‘verantwoord’. Wat niet veel mensen weten dat deze snacks alsnog veel toegevoegd suiker bevatten.
Passen tussendoortjes dan wel in een gezond voedingspatroon? Ja, de tussendoortjes in deze post wel!
don'ts
Dwing jezelf niet om iets te eten wat je niet lekker vindt - we houden minder aan onze voeding als we er niet van genieten. Als er iets op deze lijst staat waar je niet van houdt, zoek dan iets anders om op te snacken. Hoewel ik je aanmoedig om dingen die je niet lekker vindt een paar keer te proberen voordat je ze afwijst. Je zou kunnen leren de smaak lekker te vinden of te combineren met iets anders dat je smakelijk vindt. 1. Ongezouten noten Sinds 2015 raadt De Gezondheidsraad aan om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Ze zitten vol met omega-3 vetzuren, eiwitten, ijzer, kalium, zink, vit. E en in mindere mate calcium. Probeer niet meer dan een handje te nemen omdat ze wel wat calorieën bevatten. Enne, borrelnoten tellen niet mee ;)
2. Magere kwark/Griekse yoghurt met fruit
Een eiwitrijk tussendoortje is een schaal magere kwark of Griekse yoghurt met 0% vet. Voor de zoete smaak voeg je wat fruit toe zoals blauwe bessen. Diepvriesfruit is ook gezond, zolang het geen toevoegingen zoals suiker of zout bevat. Als je liever geen zuivel neemt of niet lust, is ongezoete sojayoghurt ook een goede optie.
3. Edadame
Een gezonde snack is Edadame - jonge sojabonen-, en geven een lekkere crunchy bite. Kook ze twee tot vier minuten, en bestrooi met wat zout en peper. Je eet de boontjes, niet de peul.
4. Snoepgroente
Toen ik Voeding en Diëtetiek studeerde aan De Haagse Hogeschool zag ik dikwijls studenten rauwe paprika's eten. Ik vond het maar raar idee totdat ik het zelf probeerde. In de meeste supermarkten kan je kleine komkommertjes, paprika's en cherrytomaten kopen. Een lekkere en gezonde snack!
5. Volkoren boterham/ volkoren cracker met beleg
Ah, de oude vertrouwde boterham! Deze kan je prima als tussendoortje eten. Beleg de volkoren boterham met groentespread, 30+kaas, zachte geitenkaas, mozzarella, magere vleeswaren, vegetarisch broodbeleg of notenspread.
6. Groente dippen in hummus
Ik ben gek op tortillachips met dipsaus, helaas wordt dat al gauw energierijk. Een gezond alternatief is groente dippen in hummus. Hummus is een traditioneel mediterraan gerecht dat wordt gemaakt van gepureerde kikkererwten. Vanwege de groeiende populariteit zijn er vaak verschillende smaakopties voor premade hummus dips verkrijgbaar in winkels. Mensen kunnen ook thuis hummus maken.
7. Zelfgemaakte mueslirepen
Hoewel de meeste mueslirepen in de supermarkt niet gezond zijn vanwege de grote hoeveelheid suiker, kan je ze prima thuis maken. Deze recepten van runnersworld kan je gebruiken voor gezonde repen met louter natuurlijke ingrediënten en een lager suikergehalte.
Mueslirepen, runnersworld.com
8. Groentechips
Kant- en klare chips uit de winkel (inclusief groentechips) bevatten veel zout, kcal en koolhydraten. Deze wortelchips zijn gezonder omdat de hoeveelheid olie en zout veel lager is. De voedingswaarden van normale chips zijn: 100 gram naturelchips: 554 kcal 34,5 g vet, waarvan 7,7 g verzadigd 52,8 g koolhydraten Vergelijk dat eens met deze wortelchips (ook 100 g): 86 kcal 2.1 g vet, waarvan 0.4 g verzadigd 14 g koolhydraten Het recept van TV chef Akis Petretzikis vind je hier.
Wortel chips, Akis Petretzikis
9. Pittige geroosterde kikkererwten
Net als edamame bonen zijn kikkererwten ook heerlijk als een hartig tussendoortje. Het recept bevat knoflook en paprika en vind je hier.
Geroosterde kikkererwten, Akis Petretzikis
10. Fruit
'Joh, dat wist ik nog niet!' kan je sarcastisch zeggen. Maar het feit blijft dat gezonde voeding niet moeilijk hoeft te zijn. Het liefst pers of blendeer je het fruit niet, anders gaat er een deel van de vitamine C en vezels verloren. Ook wordt de suiker in fruit sneller opgenomen door het lichaam als je fruit in de blender doet. Vezels in fruit zorgen ook voor een lager cholesterolgehalte.
11. Banaan ei pannenkoek
2 eieren en een banaan. Genoeg voor 6 kleine pannenkoekjes. Voeg wat kaneel toe, en that's it. Je kan eventueel ook wat havermout toevoegen. Het recept vind je hier.
Banaan ei pannenkoek, meaningfuleats.com
Welk tussendoortje ga jij proberen?
0 Opmerkingen
Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
Blog van een diëtistHi! Ik ben Desiré van der Kruk, online diëtist van Jouw foodplan. In de wondere wereld van voeding schrijf ik over wat mij opvalt, handige voedingstips en gezonde recepten. Op zoek naar een bepaald onderwerp? Bekijk de blogcategorieën of gebruik de zoekfunctie.
Categorieën
All
|