Lust je in de zomer ook wel iedere dag een ijsje? Waarom niet! Met deze ijsjes van vers fruit en Griekse yoghurt krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen dan met kant-en-klare ijsjes uit de supermarkt.
De verleiding van een ijsje op een warme zomerdag is onweerstaanbaar. Maar wist je dat je die verwennerij kunt combineren met gezonde voeding? Deze zelfgemaakte ijsjes zijn niet alleen verfrissend, maar ook voedzaam.
Benodigdheden
Gezond ijs maken zonder ijsmachine is super makkelijk. Voor dit recept heb je alleen ijsvormpjes en een vriezer nodig. Ik maak zelf gebruik van siliconen vormen en houten ijsstokjes. Er bestaan ook ijsvormpjes inclusief stokje, zoals op de onderstaande foto. Je bent dan in één keer klaar.
Ingrediënten
De basis ingrediënten zijn Griekse yoghurt, honing, vanille-extract en fruit. Griekse yoghurt is perfect voor ijsrecepten vanwege de dikke structuur. Volle Griekse yoghurt heeft de voorkeur over de magere yoghurt, omdat je ijs dan romiger wordt. In dit recept gebruik ik bosbessen en aardbeien. Je kunt ook andere fruitsoorten gebruiken, al is niet al het fruit lekker in ijsjes. Zo vond ik bananenijsjes geen succes (te vezelig).
Het vanille-extract tilt de ijsjes naar een hoger niveau. Natuurlijke vanille-extract zonder toegevoegd suiker is de beste keuze, al is dit niet overal verkrijgbaar. In de recepten voeg ik ook halfvolle melk en citroensap toe. Dit is optioneel, maar het geeft extra smaak aan je ijsjes. Gezondheidsvoordelen
Je vraagt jezelf misschien af of dit recept net zo gezond als een schaaltje yoghurt met fruit. Dat is helaas niet het geval. Een heel stuk fruit eten is altijd beter dan fruit blenden. Dit komt omdat bepaalde vitamines en vezels deels verloren gaan. Een schaaltje yoghurt met fruit bevat daarom meer voedingsstoffen. Dat neemt niet weg dat dit zelfgemaakt ijsje een gezondere keuze is dan een kant-en-klaar ijsje. IJsjes uit de supermarkt bevatten onder andere water, glucosestroop (een vorm van suiker), fruitsap, aroma's en room. Ze zijn vooral lekker en bieden weinig voedingsstoffen. Als je zelf ijsjes maakt met vers fruit en yoghurt krijg je meer vitamines zoals C en B12 en mineralen zoals calcium en kalium binnen. Eet je graag dagelijks een ijsje? Dan is dit recept een gezond alternatief.
Recept gezonde ijsjes
Ik deel twee van mijn favoriete recepten: aardbeien- en bosbessenijsjes. Het is genoeg voor minstens 8 ijsjes, afhankelijk van welke ijsvormpjes je gebruikt.
IJsjes zonder suiker
Doordat de ijsjes honing bevatten zijn ze niet suikervrij. Je kunt ze echter eenvoudig aanpassen. In plaats van honing kun je zoetstof toevoegen of het volledig weglaten. Een nadeel is dat je zonder honing geen zacht ijs krijgt. Door de eiwitten in yoghurt en vezels in fruit hebben deze ijsjes een lagere GI-index dan normale waterijsjes. Dit betekent dat je lichaam de suikers minder snel opneemt. Je voelt je langer verzadigd en je bloedsuikerspiegel blijft stabieler.
Houdbaarheid en bewaren
Om ervoor te zorgen dat je altijd een gezonde traktatie bij de hand hebt, bewaar je de ijsjes in een luchtdichte container in de vriezer. Hoewel je ze het beste binnen een maand dient consumeren voor optimale smaak, kun je ze langer bewaren. Wees echter voorbereid op een iets veranderde textuur na langere opslag.
Heb je dit recept geprobeerd? Of heb je een eigen recept voor gezonde ijsjes? Deel het in de comments.
0 Comments
Leave a Reply. |
Blog van een diëtistHi! Ik ben Desiré van der Kruk, online diëtist van Jouw foodplan. In de wondere wereld van voeding schrijf ik over wat mij opvalt, handige voedingstips en gezonde recepten. Op zoek naar een bepaald onderwerp? Bekijk de blogcategorieën of gebruik de zoekfunctie.
Categorieën
All
|