Jouw foodplan
  • Home
  • Voedingsconsult
  • Voedingsschema
  • E-book 2021
  • Contact
    • Over mij
  • Blog
  • Bereken zelf

Blog 

Zelf kruidenmixen maken: recept

5/2/2020

0 Reacties

 
Foto
Kruidenmixen in de supermarkt zijn super makkelijk, je hebt in no time een buitenlands gerecht op tafel. Helaas zijn deze mixen ongezond en naar verhouding duur.  Er wordt veel suiker en zout aan deze mixen toegevoegd.
In veel landen hebben keukens een specerijen- en kruidenrek, waardoor kant-en-klare mixen niet nodig zijn. Leer met deze recepten de kruidenmixen voor jouw favoriete gerechten zelf te maken.
Hoe bewaar ik de kruidenmix?
In een luchtdichte pot zijn kruiden het beste te bewaren.  Je kan de ingrediënten vermenigvuldigen zodat je voor meerdere keren genoeg hebt. Een voordeel van zelf maken is dat je de verhoudingen kan aanpassen: houd je bijvoorbeeld van pittig voeg je meer chili toe. 

Hoeveel eetlepels moet ik van deze zelfgemaakte kruidenmixen gebruiken voor een gerecht?
Je kan zoveel toevoegen als je zelf wilt.  Proef of het naar wens is, en voeg eventueel meer toe. Over het algemeen zijn 3 eetlepels per pond  (vega) gehakt of vlees voldoende.
​
Foto
Recepten:

Italiaanse kruiden:
  • 2 el gedroogde basilicum
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 el gedroogde rozemarijn
  • 1 el knoflookpoeder
  • ¼ tl uienpoeder
  • ¼ tl zout
 
Kipkruiden:
  • 1 el gemalen peper
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • 1,5 tl gemalen selderijzaad
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder
 
Mexicaanse kruiden:
  • 1,5 el paprikapoeder
  • 0,5 el chilipoeder
  • 0,5 el witte peper
  • 1 tl komijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zout
 
Kruidenmix taco’s:
  • 3 el chilipoeder
  • 2 el gemalen komijn
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 0,5 tl cayennepeper
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 tl gedroogde oregano
 
Kruidenmix chili con carne:
  • 4 tl paprikapoeder
  • 2 tl chilivlokken
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zout
 
Nasi goreng kruiden:
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl laos
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 tl gember
  • 1 tl koriander
  • 1 tl citroengras
  • 1 tl komijn
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl zout
 
Gehaktkruiden:
  • 1 el gemalen witte peper
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemberpoeder
  • 1,5 tl nootmuskaat
  • 1,5 tl kardemom
  • 0,5 tl chilipoeder
​
Milde curry

  • 2 el kurkuma
  • 1 el koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl gember
  • 1,5 tl mosterdpoeder
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 0,5 tl zwarte peper
  • ¼ tl cayennepeper
 
 
Gyroskruiden

  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl koriander
  • 1 tl chili
  • 1 tl zout
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 uienpoeder
  • Snufje peper

Ras El Hanout, simpele versie:
  • 2 tl gember
  • 2 tl kardemom
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 tl korianderzaad
  • 3 tl nootmuskaat
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl zwarte peper gemalen
  • 1/2 tl witte peper gemalen
  • 1/2 tl cayenne peper
  • 1/2 tl gemalen anijszaad
  • 1/4 tl kruidnagel

Speculaaskruiden:
  • 2 el kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagel
  • 0,5 tl gember
  • 0,5 tl kardemom
  • 0,5 witte peper
  • 1/4 tl koriander
Mis jij nog een kruidenmix voor een gerecht wat je graag eet? Plaats deze in de comments. 
0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Blog van een diëtist

    Hi! Ik ben Desiré van der Kruk, online diëtist van Jouw foodplan. In de wondere wereld van voeding schrijf ik over wat mij opvalt, handige voedingstips en gezonde recepten. 

    Foto
Privacy Policy     Cookie Policy    Contact 
​Algemene Voorwaarden     FAQ
Foto
©2019-2021 Jouwfoodplan.nl. All rights reserved
  • Home
  • Voedingsconsult
  • Voedingsschema
  • E-book 2021
  • Contact
    • Over mij
  • Blog
  • Bereken zelf