De meeste diëtisten houden erg van hun vak. Anders zouden ze niet hele dagen met voeding en berekeningen bezig zijn. Voeding en diëten zijn razend populair en hierdoor krijgen diëtisten vaak opmerkingen en vragen van anderen. Hoewel diëtisten met liefde vertellen over hun vak worden we wel moe van de volgende opmerkingen en vragen: 1. ‘’Kan jij mij een voedingslijst geven?’’ (en dan geen zin hebben in achtergrondvragen en vragen over wat je momenteel eet)
Waar je ook bent: mensen willen meteen advies als je vertelt dat je een diëtist bent. Een paar tips wil ik graag geven maar ik kan geen volledig voedingslijst opstellen in 5 minuten. Diëtisten zijn meestal een uur bezig met een cliënt voordat ze een goed passend advies kunnen geven. Daarbij geldt dat er geen standaard voedingslijst is die werkt voor iedereen. Ieder persoon heeft namelijk een andere behoefte. 2. ‘’Ik wil 10 kg afvallen in een maand!’’ Voor Hollywood sterren die snel willen afvallen voor een rol is het zeker mogelijk. Maar er zijn maar weinig mensen die zo veel gewicht kwijtraken in een korte tijd EN het eraf weten te houden. Dat laatste is tricky. Je wilt minder eten dan je nodig hebt zodat je afvalt maar niet zo weinig dat je lichaam in een spaarstand komt. Als je langere tijd heel weinig eet gaat je lichaam efficiënter met energie om: veel processen gaan langzamer en wanneer je iets eet wordt het snel opgeslagen als vet. Dit was handig in hongersnood en de prehistorie wanneer voedsel niet altijd voorhanden was. In de westerse wereld is het vooral een punt van frustratie wanneer je wilt afvallen. Ik raad cliënten aan om een halve kilo tot een kilo per week af te vallen. Wanneer ik een schaal chips of een stuk taart eet: 3. "Hé, dat mag toch niet?? Je bent een diëtist!" Gezond eten is voor mij heel belangrijk maar af en toe iets lekkers kan geen kwaad. Bovendien zijn dietisten ook maar mensen, haha 😊. Een volledige cheat day -of schijt-aan-sonja-dag, zoals men dat vroeger noemde- is wat veel, maar één ongezondere maaltijd en een tussendoortje per week is prima. In de jaren 50 was het normaal om één keer per week friet te eten en wellicht een zakje chips in het weekend. Op de overige dagen was het voedingspatroon sober. Ik geloof dat dit een goed streven is. 4. "Wat denk je van [het laatste dieet dat momenteel hip is]?" De meeste diëten werken maar kort: je bent bijvoorbeeld 20 kg afgevallen. Maar zodra je weer terug gaat naar je oorspronkelijke voedingspatroon kom je aan, plus extra kilo’s. Het beste wat helpt is blijvende verandering. Een gezond voedingspatroon wat je je hele leven toepast. 5.‘’Ik eet geen gluten, geen lactose, veganistisch en volledig macrobiotisch.’’ To each his own, als je daar goed bij voelt moet je het vooral doen. Bedenk wel dat bij het onnodig weglaten van bepaalde voedingsmiddelen je tekorten kan krijgen van voedingsstoffen. Zo zijn er vele veganisten weer vlees gaan eten omdat zij gezondheidsproblemen kregen. Gezond eten bij veganisme of een glutenvrij dieet is zeker mogelijk maar je moet goed weten welke producten je moet eten om tekorten te voorkomen. Sowieso zou ik gluten en lactose alleen vermijden als je een intolerantie hebt. Neem alleen informatie aan van wetenschappelijke onderbouwde bronnen. Zo gaan aan de adviezen van De Gezondheidsraad jaren van onderzoek vooraf. 6. ‘’O, nee, je bent een diëtist! Ik zit net een pizza te eten.’’ Eigenlijk geldt hetzelfde als bij punt 3. Af en toe afwijken van je dieet is geen probleem. Ik heb cliënten gehad die mij voorzichtig vertelden dat ze in het weekend een pizza hadden gegeten. Ik zei dan: ik ook, high five! Zo lang je daarna weer je dieet oppakt en er niet in blijft hangen. Er zijn mensen die denken: Tsja, nu is het toch al verpest! En nemen dan de hele dag ongezonde voedingsmiddelen. Ook portiegrootte is belangrijk: in het weekend kan je prima een handje chips eten. Een familiezak is een ander verhaal. 7. "Ik val maar niet af! Diëtisten helpen niet!" Er zijn mensen die inderdaad problemen hebben met afvallen door medicatiegebruik of trage stofwisseling. In de meeste gevallen zijn het de portiegroottes en de vele kleine snackmomenten waar je geen erg in hebt die het probleem vormen. Bewustwording en eerlijkheid is heel belangrijk wanneer je met je voeding bezig bent. 8. "Ik heb op het internet gelezen dat...." STOP. Ik vind het een heerlijke bezigheid om over voeding te discussiëren, maar de oorsprong van de bron is essentieel. Als je iets over voeding op Facebook of een blog van de buurvrouw voorbij hebt zien komen maakt het nog niet waar.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Blog van een diëtistHi! Ik ben Desiré van der Kruk, online diëtist van Jouw foodplan. In de wondere wereld van voeding schrijf ik over wat mij opvalt, handige voedingstips en gezonde recepten. Op zoek naar een bepaald onderwerp? Bekijk de blogcategorieën of gebruik de zoekfunctie.
Categorieën
All
|