Er gaan zoveel verschillende voedingsadviezen de ronde: ‘brood is gezond’, ‘van brood word je dik’, ‘melk is goed voor elk’ en ‘melk de witte sloper’. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe kan dit? Waarom worden professionals het niet eens op het gebied van voeding? En wat moet je nu geloven? Dit kan worden verklaard door verschillende redenen. 1. Iedereen kan schrijven over voeding Dit is misschien wel de belangrijkste reden. Voeding is hot and happening en veel mensen willen er hun mening over kwijt. Niet alleen diëtisten en voedingswetenschappers maar ook de buurvrouw, je kennis en vele anderen die geen voedingsachtergrond hebben. Als je iets op het internet leest betekent nog niet dat je het als waarheid kan beschouwen. Dan zijn er ook nog de mensen die er een slaatje uit willen slaan om veel geld te verdienen. Laat je niet foppen door hippe termen zoals voedingscoach, voedingsexpert of voedingsdeskundige. Dit zijn geen beschermde titels. Iedereen mag zich zo noemen. De titel diëtist daarentegen is wel beschermd. Je mag je alleen zo noemen als je de 4-jarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek hebt afgerond. 2. Eén onderzoek maakt het nog geen feit Als er in een wetenschappelijk onderzoek staat dat brood dik maakt, dan moet het wel waar zijn toch? Niet per se. Het is belangrijk om te kijken hoe het onderzoek is uitgevoerd. Hoe groot is de onderzoeksgroep? Als er 10 mensen zijn onderzocht is dat niet representatief voor de hele Nederlandse bevolking. Weten de deelnemers van het onderzoek waarom ze worden onderzocht? Dat maakt een onderzoek onbetrouwbaar. Ze kunnen dan sociaal wenselijke antwoorden geven. En zo zijn er vele factoren die de betrouwbaarheid van een onderzoek kunnen beïnvloeden. Een onderzoek kan ook op toeval zijn gebaseerd. Als we het onderzoek meerdere keren herhalen op precies dezelfde manier en het resultaat gelijk is, dan is er een grotere kans dat de uitkomst ook daadwerkelijk klopt. 3. De voedingswetenschap ontwikkelt zich We komen steeds meer te weten over voeding en het menselijk lichaam. Zo was er een aantal jaar geleden het advies om rode wijn te drinken omdat het veel antioxidanten bevat en daarom goed is voor hart-en-bloedvaten. Later werd het advies om juist helemaal geen alcohol te drinken. Wijn mag dan wel antioxidanten bevatten, het slechte gezondheidseffect van alcohol is groter dan de voordelen van de antioxidanten. En zo kunnen adviezen na verloop van tijd worden aangepast. Wil je weten of het voedingsadvies wat je leest betrouwbaar is? Check dan wie het schrijft, de opleiding van de auteur, de bronnen waarop deze adviezen worden gebaseerd. Zo zijn de adviezen van de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van hoge kwaliteit omdat het gebaseerd is op jarenlang wetenschappelijk onderzoek. ~Wat is het raarste voedingsadvies wat jij ooit hebt gelezen of gehoord? Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 4 oktober 2019 en voor het laatst geüpdatet op 5 november 2024.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Blog van een diëtistHi! Ik ben Desiré van der Kruk, online diëtist van Jouw foodplan. In de wondere wereld van voeding schrijf ik over wat mij opvalt, handige voedingstips en gezonde recepten. Op zoek naar een bepaald onderwerp? Bekijk de blogcategorieën of gebruik de zoekfunctie.
Categorieën
All
|